Parkeeroplossingen voor fietsers

Gent gaat voortdurend op zoek naar alternatieven om het fietsparkeren in goede banen te leiden. Civitas onderzocht twee oplossingen.

Fietskluizen

fietskluisAan de verschillende P+Rs en in de parking Sint-Pietersplein zijn fietskluizen genstalleerd (Mariakerke, Gentbrugge, Sint-Pietersplein en Oostakker). Een fietskluis is een individuele metalen fietsbox, ideaal voor personen die met de auto naar de Gentse stadsrand rijden en daar overstappen op de fiets. Hoewel de fietskluizen voor 100% verhuurd zijn, wordt het concept van fietskluizen voorlopig niet uitgebreid, onder meer door de hoge kostprijs.

Fietstrommels

fietstrommelIn 2010 startte een pilootproject met zeven fietstrommels in verschillende dichtbevolkte Gentse wijken. Een fietstrommel is een mini fietsgarage voor vijf fietsen die op het openbaar domein wordt geplaatst.
Aan dit concept is een uitgebreid participatietraject voorafgegaan. Omwonenden en gebruikers werden uitvoerig bevraagd over het gebruik, de huurprijs, de voor- en nadelen van de trommels.
Na positieve evaluatie besliste de Stad in februari 2012 om door te gaan met het project fietstrommels. De Stad kocht 20 extra fietstrommels aan. Vanaf september 2012 worden ze stelselmatig genstalleerd.

Om te onthouden

De vraag naar degelijke fietsparkings is uitermate hoog in dicht bevolkte wijken. Meer dan 300 mensen dienden een aanvraag in voor een fietstrommel. Er is echter onvoldoende ruimte op straat hiervoor. Dit bewijst de noodzaak om alternatieve parkeermogelijkheden te onderzoeken, bijvoorbeeld buurtstallingen, buurtgarages,

Partners:

Stad Gent: Mobiliteitsbedrijf en Max Mobiel
Ondersteunende diensten: Gebiedsgerichte Werking, Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Groendienst, de brandweer en politie

Wilt u gedetailleerde informatie over deze maatregel? Stuur een mailtje naar mobiliteit@gent.be.

Alle Gentse fietsinfo op www.gentfietst.be

Website gentfietst.be


Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het Civitas-project!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Civitas partners in Gent:

Maxmobiel Universiteit Gent Student en mobiliteit Stad Gent De Lijn Cambio Divider Partner Footer Eu