Civitas /nieuws Civitas /modules/core/layout/images/rss2.gif /nieuws Wed, 21 Aug 2013 20:53:25 +0200 Wed, 21 Aug 2013 20:53:25 +0200 nl Civitas afgerond /nieuws/p/detail/civitas-afgerond

Civitas afgerond geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: , ,

]]>
Mon, 12 Nov 2012 16:56:00 +0100 /nieuws/p/detail/civitas-afgerond
winnaars CIVITAS wedstrijd /nieuws/p/detail/winnaars-civitas-wedstrijd telpaal op dinsdag 2 oktober om 17.00uDe winnaars van de publiekswedstrijd zijn bekend. Bijna 900 mensen bekeken tussen 1 en 30 september het Civitas filmpje en vonden een antwoord op de twee wedstrijdvragen. De telpaal klokte op 2 oktober om 17.00u af op 5078 fietsers. Wilt u weten of u bij de winnaars hoort? Bekijk dan de alfabetische lijst. De winnaars worden per brief op de hoogte gesteld.

winnaars CIVITAS wedstrijd geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: , ,

]]>
Fri, 19 Oct 2012 11:18:00 +0200 /nieuws/p/detail/winnaars-civitas-wedstrijd
Civitas wedstrijd, ... doe mee en win /nieuws/p/detail/civitas-wedstrijd-doe-mee-en-win Hoe meedoen aan de CIVITAS wedstrijd

studente Nathalie op stap voor CIITASVind een antwoord op de twee wedstrijdvragen door het CIVITAS-filmpje te bekijken en vul het wedstrijdformulier in.

Vraag 1: Hoeveel euro bespaart De Lijn per jaar door het ingenieuze kleppensysteem?

€100.000 - € 200.000 of € 300.000

Vraag 2: Hoeveel meer tijd heeft Saïd nodig om van de Bijlokevest tot het Baudelopark te rijden?

4 keer zoveel - 3 keer zoveel - of 2 keer zoveel

 

Linken naar:

- Wedstrijdformulier
- CIVITAS-filmpje
- Wedstrijdreglement

 

De prijzenpot

Leuke 'mobiele' prijzen liggen op u te wachten, een citytrip naar Parijs en Amsterdam met de thalys of TGV, Achielle retro fietsen, een ballonvaart, een romantisch boottochtje op de Leie, railpassen, filmtickets, dagpassen van De Lijn, ....

 

Meedoen kan ook via de knalblauwe CIVITAS-videoboxen in de bib, het AC Zuid, De Lijnwinkel, het Stadhuis, het Mobiliteitsbedrijf, het STAM of Max Mobiel.

 

SUCCES!!

Civitas wedstrijd, ... doe mee en win geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: , ,

]]>
Fri, 31 Aug 2012 10:59:00 +0200 /nieuws/p/detail/civitas-wedstrijd-doe-mee-en-win
Mobiliteit leeft bij Gentenaars /nieuws/p/detail/mobiliteit-leeft-bij-gentenaars

De bevraging voor het grootschalige CIVITAS Mobiliteits- en Verplaatsingsonderzoek is afgelopen. Het onderzoek polst naar hoe Gentenaars de mobiliteit in hun buurt ervaren. Het brengt ook de verplaatsing van de Gentenaars in kaart. Twee doelgroepen werden ondervraagd: inwoners van Gent en Gentse studenten. In het najaar van 2012 worden de resultaten verwacht.

Dat mobiliteit leeft bij Gentenaars, was duidelijk door de grote respons. Meer dan 6600 enquêtes werden samen ingevuld. Een cijfer waarvoor we alle deelnemers nog eens hartelijk willen bedanken!

Aan de deelname van de enquête waren de verloting van een aantal prijzen gekoppeld. De eerste prijs, een citytrip naar Parijs inclusief TGV-tickets voor twee personen, gaat naar W. Helderweirt uit Drongen. Proficiat! De tweede gelukkige is O. Steyaert uit Desteldonk. Hij wint een plooifiets. De derde prijs – een gps voor fietsers–  gaat naar A. Claeys uit Gent. Ook een aantal andere prijzen, waaronder cadeaubonnen, fietstassen en rittenkaarten van De Lijn, werden onder de deelnemers verloot. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Mobiliteit leeft bij Gentenaars geschreven door Civitas Gent in: nieuws

]]>
Tue, 10 Jul 2012 11:41:00 +0200 /nieuws/p/detail/mobiliteit-leeft-bij-gentenaars
Live stream Civitas conferentie in Ljubljana /nieuws/p/detail/live-stream-civitas-conferentie-in-ljubljana Het Civitas project loopt stillaan op zijn einde. In het stadsbeeld zie je de Civitas-logo's op bussen, trams, fietstrommels en de fietstelpalen, om maar een paar verwezenlijkingen te noemen. In september 2012 wordt het project definitief afgesloten. De meeste taken zijn uitgevoerd, er rest nu nog een uitvoerige evaluatie van de vele projecten. De resultaten zijn beschikbaar in het najaar 2012.

Live stream Civitas conferentie in Ljubljana geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: , , ,

]]>
Fri, 22 Jun 2012 14:15:00 +0200 /nieuws/p/detail/live-stream-civitas-conferentie-in-ljubljana
Winnaars CIVITAS scholenwedstrijd /nieuws/p/detail/winnaars-civitas-scholenwedstrijd Van oktober 2011 tot eind april 2012 namen negen Gentse secundaire scholen deel aan het CIVITAS-scholenproject voor betere mobiliteit. Begin mei 2012 stelden zeven scholen hun project voor aan de jury. Op donderdag 31 mei 2012 werden de winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt.

CIVITAS-scholenproject

Het scholenproject bestaat uit twee luiken. Het eerste luik is het maken van een vervoersanalyse. Daarvoor telden de scholen hoeveel leerlingen op welke manier naar school komen. Die analyse werd gevolgd door een knelpuntenanalyse: een onderzoek naar welke problemen de leerlingen ervaren op weg naar school en rond de school. Uit de vervoers- en knelpuntenanalyse kozen ze per school een thema uit om een sensibiliserende campagne aan te koppelen. 

Na maanden hard werken hebben de leerlingen van zeven van de negen scholen hun project begin mei 2012 voorgesteld aan een vijfkoppige jury met vertegenwoordigers van het CIVITAS-project, de politie, de Milieudienst en de Universiteit Gent. De jury quoteerde onder andere op de originaliteit en creativiteit van het project, de impact op korte en lange termijn, de verspreidbaarheid naar andere scholen, de presentatie en de interne en externe communicatie.

De deelnemende scholen zijn (alfabetisch):

 • Don Bosco Technisch Instituut SDW: maakte houten figuren (politieagenten en combi) om aan de ingang van de school fietsers meer plaats te geven
 • Handelsschool Sint-Joris (twee vestigingen): hield een wedstrijd tussen klassen om op duurzame manier naar school te komen.
 • Hoger technisch Instituut Sint-Antonius: maakte een stapkaart om leerlingen ervan bewust te maken dat het thuis-school trajct vaak op loopafstand ligt
 • Sint-Bavo Humaniora: hield acties aan de schoolpoort voor meer verkeersveiligheid en het toepassen van de verkeersregels
 • Stedelijke Hotelschool: hield een debat met senioren, maakte een affiche en film rond respect op het openbaar vervoer
 • Steinerschool: dans met de hele school in de straat om aandacht voor verkeersproblemen aan de schoolpoort te vragen (dans, spandoeken, affiches 30).


Die wedstrijd kadert in het Europese CIVITAS-project. Met de steun van dat project kan de Stad Gent tal van nieuwe initiatieven nemen om de mobiliteit nog te verbeteren. Het bewust maken van jongeren rond de verkeersproblematiek en het aanreiken van oplossingen is een van de vele acties binnen dit project.

De winnaars zijn:

 • Derde prijs (1.000 euro): Stedelijke Hotelschool vierde jaar restaurant-keuken
 • Tweede prijs (1.500 euro): Don Bosco Instituut derde, zesde en zevende jaar
 • Eerste prijs (2.500 euro): Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius 1A en 1B

Aanmoedigingsprijs van de politie: Sint-Joris Handelsschool 5IB2
Met het gewonnen prijzengeld kan de school een nieuw duurzaam project opstarten.


Informatie:Sabine Van Lancker

Mobiliteitsbedrijf Stad Gent
Sint-Michielsplein 9
9000 Gent
Tel.: 09 266 28 00
Fax: 09 266 28 99
E-mail: mobiliteit@gent.be

Winnaars CIVITAS scholenwedstrijd geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , , ,

]]>
Fri, 01 Jun 2012 10:59:00 +0200 /nieuws/p/detail/winnaars-civitas-scholenwedstrijd
Elektrische deelwagen voor cambio en Stad Gent /nieuws/p/detail/elektrische-deelwagen-voor-cambio-en-stad-gent Proefproject fase I

In een Civitas proefproject verving de stad in oktober 2011 twee dienstwagens op AC Portus door twee cambio deelauto’s met standplaats Reep. Sindsdien kunnen zowel medewerkers van de Stad Gent als omwonende burgers die wagens reserveren.

 

Proefproject fase II

De tweede fase van het project omvat het aanbod met een elektrische deelauto. Cambio en de Stad Gent plaatsten gezamenlijk een elektrische laadpaal op de bezoekersplaatsen aan het gebouw AC Portus.

Na deze fase bevinden er zich aan het gebouw twee gewone en één elektrische personenwagen. De nieuwe standplaats werd toepasselijk AC Portus gedoopt. Daarnaast plaatst cambio nog één extra wagen op de standplaats Reep. De precieze locatie kan men vinden op de website www.cambio.be


De laadpaal die werd aangekocht door cambio en geplaatst werd in samenwerking met de Stad Gent zal voorbehouden worden voor deze gedeelde elektrische wagen, zodat die elke nacht op zijn vaste standplaats kan opladen.


Cambio- reservatie systeem

De e-wagens van cambio zijn volledig geïntegreerd in het cambio-reservatiesysteem. Alle cambio-gebruikers (inclusief de medewerkers van de Stad Gent) kunnen de e-wagen via de klassieke kanalen reserveren. De resterende batterijcapaciteit wordt voortdurend opgevolgd, zodat gebruikers die een elektrische wagen reserveren er ook altijd zeker van kunnen zijn dat de wagen voldoende opgeladen is bij vertrek.


Vanaf maandag 16 april 2012 kunnen omwonenden en medewerkers van de Stad Gent een keuze maken uit dit aanbod. Bij voorkeur kiest men dan bij korte stadsritten voor de elektrische wagen. De Stad Gent speelt hierin een belangrijke voorbeeldrol.

Het proefproject zal waardevolle informatie opleveren over de inzetbaarheid van elektrische wagens in een autodeelformule.

 


Informatie

 • Dienst Service en Logistiek, Lies Helsloot, Henri Farmanstraat 30, 9000 Gent, tel. 09 266 53 15, lies.helsloot@gent.be

Elektrische deelwagen voor cambio en Stad Gent geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , , , , ,

]]>
Mon, 16 Apr 2012 15:13:00 +0200 /nieuws/p/detail/elektrische-deelwagen-voor-cambio-en-stad-gent
Voetgangerskaart toont snelste weg /nieuws/p/detail/voetgangerskaart-toont-snelste-weg Weet u hoe lang het stappen is van de Dampoort naar de Korenmarkt? Of van Gent Sint-Pieters naar de Blaarmeersen? Met de voetgangerskaart bereken je het in een oogopslag.

Hoe werkt het?

De kaart is opgebouwd als een netwerk van knooppunten. Tussen elke verbinding staat het aantal wandelminuten, aan een snelheid van 4,3 km/u. Iedereen kan dus makkelijk optellen hoe lang een bepaald traject te voet duurt

Een paar voorbeelden

te voet in gentEen wandeling van Gent-Sint-Pieters naar de Veldstraat duurt bijvoorbeeld 27 minuten. En van het Woodrow Wilsonplein geraak je te voet in 14 minuten op de Korenmarkt. Een ervaren stapper haalt makkelijk 5 km/u en doet daar nog enkele minuten sneller over.

Een korte afstand? Ga eens te voet  

Zeker over korte afstanden in het stadscentrum gaat het te voet vaak minstens even snel als met de auto in de file of wanneer je moet wachten op een bus of tram. Wandelen is dus een uitstekend alternatief. De nieuwe kaart is een extra stimulans om al stappend Gent te (her)ontdekken. Niet alleen voor ontspannende wandelingen, maar ook om snel en efficiënt van A naar B te geraken.

Hoe groot is het netwerk?

Het voetgangersnetwerk op de kaart bestrijkt een gebied van AZ Sint-Lucas voetgangerskaart gent(Fratersplein) tot het UZ, en van de Blaarmeersen tot het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg. De kaart toont allerlei locaties die mogelijke vertrekpunten of bestemmingen voor voetgangers kunnen zijn: stations, parkings, cambio-standplaatsen, scholen, musea, speeltuinen,… Ook de openbare toiletten en de toeristische wegwijzers staan aangeduid. De detailkaart op de rugzijde maakt het voor het ‘shoppende’ publiek extra makkelijk om een route door de belangrijkste winkelstraten uit te stippelen.

Voetgangerskaart toont snelste weg geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , , , , ,

]]>
Fri, 30 Mar 2012 16:13:00 +0200 /nieuws/p/detail/voetgangerskaart-toont-snelste-weg
Gemakkelijker laden en lossen /nieuws/p/detail/gemakkelijker-laden-en-lossen Klanten en leveranciers van de handelaars in de buurt van de Vlaanderenstraat kunnen vanaf vrijdag 16 maart 2012 een kwartier gratis laden en lossen. Dit kan op de vier felgemarkeerde zones in de zijstraten van de Vlaanderenstraat, mits je een gratis parkeerticket uit de parkeerautomaat haalt.

 

Nieuwe laad- en losplaatsen

Met de nieuwe laad- en losplaatsen in de Vlaanderenstraat wil het Mobiliteitsbedrijf een oud zeer aanpakken. Bevoorraden is er voor leveranciers vaak geen gemakkelijke klus. Geregeld staan vrachtwagens noodgedwongen op de rijweg, op de tramsporen of zelfs op de voet- en fietspaden

Tot 15 minuten gratis laden en lossen

Samen met de lokale handelaars zochten het Mobiliteitsbedrijf en de Dienst Economie naar een oplossing. Er was duidelijk nood aan specifieke laad- en losplaatsen, die regelmatig vrijkomen en waarvoor klanten en leveranciers niet hoeven te betalen.

Het antwoord is een proefproject geworden in het kader van Civitas. Een eenvoudig en doeltreffend systeem, zonder onduidelijke verkeersborden of ingewikkelde parkeerregels.

 

Concreet

Bij de vier parkeerzones (Kuiperskaai, Lange Boomgaardstraat en twee in de Brabantdam) staat er een parkeerautomaat dichtbij. Daar kunnen leverancier en klanten een gratis ticket voor 15 minuten parkeren nemen.
Dat ticket is nodig om de maximale parkeertijd van 15 minuten te kunnen controleren. Die controle garandeert ook dat de plaatsen telkens weer vrijkomen.
Zo kan een snelle levering of het inladen van aankopen ook in het centrum vlot en gratis.


Heldere signalisatie

laden en lossen in VlaanderstraatDe laad- en loszones zijn heel herkenbaar en opvallend aangeduid. Er zijn gele wegmarkeringen rond de zone geschilderd. De markering benadrukt het lokale regime door een herhaling van de tekst ‘MAX. 15 MIN. MET TICKET’.
Op de zone zelf zijn laad- en lossymbolen aangebracht.

 

Evaluatie

Na zes maanden volgt een evaluatie van dit proefproject in de buurt van de Vlaanderenstraat. Als blijkt dat deze manier van werken er voor zorgt dat laden en lossen vlotter verloopt en dat leveranciers en klanten tevreden zijn, zal het stadsbestuur ook in andere buurten van Gent dergelijke laad- en loszones inrichten.

Dit project kadert in het Europese Civitasproject, dat streeft naar een betere en schonere stedelijke mobiliteit.

Informatie:

Mobiliteitsbedrijf Stad Gent
Sint-Michielsplein 9
9000 Gent
Tel.: 09 266 28 00
Fax: 09 266 28 99
E-mail: mobiliteit@gent.be

Gemakkelijker laden en lossen geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , , ,

]]>
Fri, 23 Mar 2012 11:35:00 +0100 /nieuws/p/detail/gemakkelijker-laden-en-lossen
Jong en oud debatteren over respect in tram en bus /nieuws/p/detail/jong-en-oud-debatteren-over-respect-in-tram-en-bus De knelpunten

Uit een overleg over mobiliteit met de 19 leerlingen van het 4de jaar restaurant bleek dat de meeste leerlingen met het openbaar vervoer naar school kwamen. De knelpunten die ze ervaren waren niet min: bussen die te laat zijn, druk verkeer, slechte informatie van De Lijn…Maar waar de tieners zich ook aan ergeren zijn oudere mensen op de bus. Zowaar een mooi thema voor een groepsgesprek, zeker in het jaar van de solidariteit tussen de generaties.

Onbekend maakt onbemind

Deze slagzin blijkt ook hier toepasselijjk. De eigen oma’s en opa’s zijn lieve mensen, maar die oudjes op de bus helemaal niet.
Toch stonden de leerlingen wel open voor een debat met enkele mondige senioren.

 

De kennismaking

Na een hartelijke kennismaking met koffie met zelf gebakken koekjes was iedereen klaar voor een opbouwend gesprek.
De tieners hadden hun vragen al op voorhand bij de senioren bezorgd.

 

Het debat

Sommige vragen leidden onmiddellijk tot geanimeerde gesprekken bv. waarom senioren ook op piekuren de bus nodig hebben. Het antwoord liet niet lang op zich wachten: vele senioren zijn nog heel actief, volgen lessen, passen op kleinkinderen of doen vrijwilligerswerk en nemen daarom zo vroeg de bus. Dat wisten de tieners duidelijk niet. Volgens hen hadden ouderen toch al de tijd van de wereld.
Een vraag van de senioren: waarom schuiven tieners niet door op de bus of waarom staat de muziek zo luid? De reden dat ze bij hun vrienden wilden blijven staan en dat die ook mochten meegenieten van hun deuntjes, konden de senioren toch een beetje begrijpen.
Voeten op de bank of niet? Rechtstaan voor ouderen? Voldoende stof om nog een poosje door te gaan.
Na een intense ontmoeting van anderhalf uur hadden de tieners duidelijk meer respect voor de ouderen en de senioren meer begrip tegenover de jongeren.


Meer respect en minder zeuren!

Dat was het goede voornemen van beide partijen!

  

 

 

 

Jong en oud debatteren over respect in tram en bus geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: , , ,

]]>
Mon, 20 Feb 2012 16:37:00 +0100 /nieuws/p/detail/jong-en-oud-debatteren-over-respect-in-tram-en-bus
Workshop Projectontwikkelaars /nieuws/p/detail/workshop-projectontwikkelaars Gent wil een voortrekkersrol spelen in het otnwikkelen van duurzame parkeermaatregelen bij nieuwbouwprojecten.

 

Het Mobiliteitsbedrijf wou hierover graag de meninghoren van de stakeholders. Projectontwikkelaars uit Gent gaven massaal gehoor aan de oproep. Ervaring en kennis werd uitgewisseld en iedereen kon een mening geven over een aantal stellingen en de verschillende aspecten van duurzaam parkeren.

Een aantal thema's werden op tafel gelegd:

 • gemeenschappelijke fietsenstallingen
 • cambio deelauto's en bevoorrechte parkeerplaatsen
 • dubbel gebruik voor parkeerplaatsen voor werknemers en bewoners
 • bewonerskaarten
 • bezoekersparkeren,
 • ...

Voor meer informatie kan u terecht bij:

Mobiliteitsbedrijf Stad Gent
Jan Gheldof of Heleen Van Eenoo
Sint-Michielsplein 9
9000 Gent

09 266 28 00

 

 

 

Workshop Projectontwikkelaars geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: , , , , ,

]]>
Mon, 20 Feb 2012 14:37:00 +0100 /nieuws/p/detail/workshop-projectontwikkelaars
Civitas scholenwedstrijd weer van start /nieuws/p/detail/civitas-scholenwedstrijd-weer-van-start Nadenken over beter en schoner vervoer in de stad

Dit voorjaar staat het thema 'mobiliteit' hoog op de agenda in negen Gentse secundaire scholen. Leerlingen werken aan een aantal opgelegde taken, maar krijgen ook de vrijheid om hun creativiteit bot te vieren met een zelf gemaakte promotiecampagne. De winnende school sleept een mooie geldprijs in de wacht en krijgt de titel van ‘beste mobiliteitsschool’ van het jaar.

Rond de Paasvakantie stellen de scholen hun projecten voor aan een vakjury.  Deze zal de ideeën beoordelen op uitvoerbaarheid, creativiteit, vernieuwing en duurzaamheid.

 

Welke scholen doen mee?

 • Sint-Barbara college
 • Sint-Bavo College
 • Don Bosco Instituut
 • Sint-Joris Handelsschool
 • Sint-Antonius
 • Steinerschool
 • Stedelijk Hotelschool
 • KTA MoBi

 

Mobiliteit en duurzaamheid hand in hand

Het creatieve project rond ‘mobiliteit en duurzaamheid’ wordt door de leerlingen van a tot z uitgewerkt. Ze krijgen hierin een ruime vrijheid. Alles is mogelijk, van het opzetten van een sensibilisatiecampagne tot het maken van een filmpje en zelfs een stand-upcomedy. De andere opdracht, de mobiliteitsschets, wordt in samenwerking met het Mobiliteitsbedrijf volbracht. Daarbij onderzoeken de leerlingen de verkeersknelpunten rondom hun school en stellen ze mogelijke oplossingen voor.

Een echte wedstrijd, dus echte prijzen!

Een onafhankelijke vakjury zal de leerlingenprojecten beoordelen.
Eind mei worden de drie winnaars bekendgemaakt. De winnende school ontvangt een geldprijs van 2.500 euro en steekt de titel van ‘beste mobiliteitsschool’ op zak. De tweede en derde prijs zijn goed voor respectievelijk 1.500 en 1.000 euro. Dat geld kan vrij besteed worden voor duurzame projecten op school.

Meer info:

Mobiliteitsbedrijft (CIVITAS)
Ramen 21
9000 Gent
Tel.: 09 266 29 87
Contactpersoon:Sabine.vanlancker@gent.be

 

Civitas scholenwedstrijd weer van start geschreven door Civitas Gent in: nieuws

]]>
Thu, 09 Feb 2012 14:33:00 +0100 /nieuws/p/detail/civitas-scholenwedstrijd-weer-van-start
Fiets naar het lichtfestival /nieuws/p/detail/fiets-naar-het-lichtfestival Van 26 tot en met 29 januari 2012, van 18u tot middernacht, vindt de tweede editie van het Lichtfestival plaats in de Gentse binnenstad. Het wordt een bruisende vierdaagse waarin de Gentse nachten opnieuw het decor vormen voor verrassend spektakel, ingenieuze installaties en spectaculaire performances gebaseerd op licht.

Het parcours van vier kilometer slingert door het centrum van Gent. Op verschillende locaties kun je het werk bewonderen van kunstenaars en ontwerpers die met licht spelen. De toegang is gratis.
Thema's dit jaar zijn ‘Geluk’ en ‘Muziek’. Muzikanten en lichtkunstenaars werken samen aan verschillende lichtprojecten.


Slim op weg met de fiets

Vorig jaar trok het evenement meer dan 200.000 bezoekers. Ga dus vooral slim de weg op en fiets naar het lichtfestival! Plan je persoonlijke fietsroute met de fietsrouteplanner. Er worden extra fietsenstallingen voorzien waarin je je fiets veilig kunt achterlaten.

 

Meer informatie over het Lichtfestival 2012 en de bereikbaarheid vind je op de website.

Fiets naar het lichtfestival geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: ,

]]>
Tue, 24 Jan 2012 13:57:00 +0100 /nieuws/p/detail/fiets-naar-het-lichtfestival
Fietskluizen in Oostakker /nieuws/p/detail/fietskluizen-in-oostakker fietskluis aan dorpsplein OostakkerSinds december staan er op het dorpsplein in Oostakker (Pijphoekstraat) fietskluizen. Deze fietskluizen zijn bedoeld voor pendelaars naar de haven die het eerste deel van hun traject afleggen met de bus en aan de halte Oostakker Dorp willen overstappen op de fiets.

Voor meer informatie of reservatie kunt u terecht biij Max Mobiel of op de website gentfietst.be waar u een plaats in de kluis kunt aanvragen.

Fietskluizen in Oostakker geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: ,

]]>
Thu, 12 Jan 2012 15:08:00 +0100 /nieuws/p/detail/fietskluizen-in-oostakker
20 bijkomende fietstrommels in Gent /nieuws/p/detail/20-bijkomende-fietstrommels-in-gent fietstrommelDankzij het succes van het proefproject heeft de Stad Gent besloten om 20 bijkomende fietstrommels te plaatsen in de buurten waar de nood het hoogst is. Dien uw aanvraag in op de website www.gentfietst.be via het contactformulier en misschien wint u wel een fietstrommel in uw straat of buurt!

20 bijkomende fietstrommels in Gent geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: ,

]]>
Mon, 05 Dec 2011 16:29:00 +0100 /nieuws/p/detail/20-bijkomende-fietstrommels-in-gent
Win een deelauto in je buurt /nieuws/p/detail/win-een-deelauto-in-je-buurt Autodelen zit in de lift

Meer dan 1.300 Gentenaars doen al aan autodelen via cambio. Cambio en de stad Gent polsen momenteel naar de interesse in nieuwe standplaatsen. Gentenaars die vinden dat er in hun buurt nood is aan een standplaats kunnen tot 6 januari hun stem laten horen via een korte enquête. (slechts 2 min.) De buurt met de meeste aanvragen krijgt er een standplaats bij. Deelnemers aan de peiling maken hierbij kans op een gratis jaarabonnement ter waarde van 131 euro.

Heeft u vrienden, kennissen of familie in Gent die in hun buurt ook een cambio deelauto willent? Stuur dit berichtje even door. Ook hun stem telt.

De actie wordt ruim verspreid en ondersteund door de wijkregisseurs van Gebiedsgerichte Werking van de Stad. Tot op wijkniveau worden diverse kanalen, van een persoonlijk gesprekje tot Facebook, ingezet om de actie bekend te maken.


Stad Gent en cambio, partners in Civitas-project

Deze inspraakactie is een gezamenlijke actie van cambio en de stad Gent, beiden partners in het CIVITAS-project. De Stad Gent krijgt Europese subsidies om de stad verkeersvriendelijker en leefbaarder te maken. Gent wil tegen 2050 een klimaatneutrale stad te zijn en autodelen is één manier om die ambitie waar te maken. Via deze actie kunnen alle Gentenaren inspraak geven over waar er nood is aan extra ophaalpunten.”

 

Proefaanbod

Voor wie cambio wil uitproberen loopt trouwens nog een speciaal proefaanbod. Wie aansluit voor 20 december kan cambio twee maanden lang uitproberen. Op proef, zonder enige verplichting en aan voordelige voorwaarden.  Ideaal om dit autodeel-concept te leren kennen.

Meer informatie

Voor meer informatie over cambio autodelen kan men terecht bij cambio op het nummer 070 222 292, op www.cambio.be of op de info-avonden op dinsdag 6 en 20 december (telkens om 19.30u - inschrijven via cambio).

Affiche cambio

Win een deelauto in je buurt geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , , , , , ,

]]>
Fri, 25 Nov 2011 10:45:00 +0100 /nieuws/p/detail/win-een-deelauto-in-je-buurt
Fietsers worden in de bloemetjes gezet met handschoenen /nieuws/p/detail/fietsers-worden-in-de-bloemetjes-gezet-met-handschoenen handschoenactie Visserij

De voorbije dagen kon je het gentfietst team meerdere keren spotten aan de fietstelpalen waar ze de voorbijrijdende fietsers in de bloemetjes zetten. Wie langs fietste en even enkele vragen beantwoordde, ontving een paar lekker warme handschoenen. De actie was een groot succes!

Gent heeft sinds deze zomer twee fietstelpalen, een op de Coupure en een op de Visserij. Wie langs fietst, wordt geteld. Op die manier kan de stad exactere gegevens bijhouden over het aantal fietsers op de hoofdfietsroutes.

Aan de Coupure zijn sinds augustus 2011 al 434.000 fietsers geteld, met als piekmoment de ochtendspits (7u45 to 8u45). Aan de Visserij staat de teller op 155.000 sinds augustus.

Om de fietsers te belonen en te motiveren ook in de winter hun fiets niet aan de haak te hangen, werden ze in de bloemetjes gezet met een paar lekker warme handschoenen. De fietsers waren heel tevreden met de actie, zeker nu het net flink wat kouder is geworden. In ruil voor de handschoenen stelde het gentfietst team enkele vragen over het fietsgedrag van de mensen. De meeste bleken heel fervente fietsers te zijn die ook in de winter blijven fietsen.

Fietsers worden in de bloemetjes gezet met handschoenen geschreven door Civitas Gent in: nieuws

]]>
Thu, 17 Nov 2011 10:47:00 +0100 /nieuws/p/detail/fietsers-worden-in-de-bloemetjes-gezet-met-handschoenen
Ik beweeg ook zonder auto /nieuws/p/detail/ik-beweeg-ook-zonder-auto Maar liefst 531 personeelsleden uit 40 stads- en OCMW-diensten zetten zich hard in om zoveel mogelijk woon-werk – en dienstverplaatsingen te voet, met de fiets, of met het openbaar vervoer te doen. Dit gebeurde tijdens de 'European Mobility Week' in september. Er werden 3.750 verplaatsingen zonder auto gedaan, goed voor een besparing van 5,3 ton CO2 of 26 425 km die op een duurzame manier werden afgelegd!

Ik beweeg ook zonder auto geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: ,

]]>
Tue, 25 Oct 2011 16:46:00 +0200 /nieuws/p/detail/ik-beweeg-ook-zonder-auto
Gent wint Civitas Award voor publieke participatie /nieuws/p/detail/gent-wint-civitas-award-voor-publieke-participatie Gent heeft op het negende Civitas Forum in Funchal de prestigieuze award voor publieke participatie (Civitas Award for Public Participation) in de wacht gesleept. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan steden die hun burgers maximaal informeren en consulteren over de mobiliteit in hun stad en hen zoveel mogelijk betrekken bij toekomstige projecten.

Civitas Award 2011

Gent werd als beste stad genomineerd door de Europese Commissie en het Politiek Advies Comité (PAC) van Civitas. In totaal waren er tien inzendingen voor deze categorie, de tweede en de derde plaats gingen respectievelijk naar Burgos (Spanje) en Brighton & Hove (Groot-Brittannië).

De Civitas Award is op maandag 17 oktober 2011 plechtig overhandigd door de burgemeester van Funchal (Portugal) aan de Gentse Civitas-delegatie.

De jury koos Gent uit meerdere kandidaten omwille van de talrijke initiatieven waarmee Gent zijn burgers betrekt bij verschillende grote en kleine mobiliteitsprojecten. Het is internationaal bekend dat Gent gewaardeerd wordt voor zijn participatiebeleid. Dankzij Civitas is de relatie met de burger nog wat aangescherpt en worden burgers op verschillende manieren betrokken bij vele projecten. De jury was vooral onder de indruk van de gevarieerde aanpak om de burgers te bereiken. Van de klassieke hoorzitting en papieren enquête tot de meer hippe dialoogcafés en zelfs Facebook en Twitter. Ook de gecoördineerde en ondersteunende aanpak van de Dienst Stedelijke Vernieuwing en Gebiedsgerichte Werking kon op veel bijval rekenen.

 

Voorbeelden van participatie

Een van de grootste projecten waar burgers nauw bij betrokken zijn, is het Project Gent Sint-Pieters. Dat gebeurt onder andere via bewonersbrieven, informatievergaderingen, dialoogcafés en nu ook via Facebook en Twitter. Het project kreeg sinds de start van CIVITAS in september 2008 een fulltime medewerker extra om de communicatie met de burger verder uit te bouwen. 

Om de burgers beter te kunnen bereiken werd een Infopunt opgericht op een zeer zichtbare plaats naast het station. Iedereen kan daar terecht met zijn vragen, meldingen en klachten over het project. Om die klachten tot een minimum te beperken organiseren de projectpartners bijna wekelijks ‘Minder Hinder’- vergaderingen waar de veiligheid in het projectgebied en overlast door de werven worden besproken. Daarnaast vinden ook begeleide werfbezoeken plaats, zowel voor het grote publiek als voor georganiseerde groepen. De inwoners van de stationsbuurt worden via een klankbordgroep bij het project betrokken en hebben al vele malen constructief meegewerkt. Ook de langere termijnvisie voor het project is telkens afgetoetst met burgers in verschillende overlegmomenten.

Maar ook in kleinere projecten wordt de burger gehoord. In het proefproject met fietstrommels (afsluitbare fietsgarages voor vijf fietsen) hebben de huurders een flinke zeg in het beoordelen van de trommels. Bij de Dienst Economie van de stad Gent is er een distributieplatform opgericht waar handelaars in overleg gaan met de Stad Gent, De Lijn en de distributiesector om oplossingen te zoeken voor efficiënter laden en lossen. CIVITAS-partner en autodeelorganisatie Cambio versterkt de dialoog met de leden in de vorm van testgroepen en enquêtes.

 

Concrete CIVITAS-realisaties

De Stad Gent is sinds 2008 actief in het CIVITAS-project. Meer dan vierentwintig verschillende acties rond duurzame mobiliteit zullen tegen de zomer van 2012 afgewerkt zijn. Concreet kan de Gentse burger onder andere nu al genieten van 93 verbeterde bushaltes met nieuwe schuilhuisjes, veiligere fiets- en voetpaden en een online fietsrouteplanner met een bijhorende website www.gentfietst.be. Wie een elektrische auto wil delen kan terecht bij Cambio en ook de nieuwe studentenfietsen zijn ontwikkeld onder de CIVITAS-vlag. Bekijk alle andere acties op de website www.civitasgent.be.

Gent wint Civitas Award voor publieke participatie geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , , ,

]]>
Wed, 19 Oct 2011 13:24:00 +0200 /nieuws/p/detail/gent-wint-civitas-award-voor-publieke-participatie
Een evenement organiseren ? Stad Gent biedt hulp /nieuws/p/detail/een-evenement-organiseren-stad-gent-biedt-hulp Gemakkelijker een evenement organiseren

De Stad Gent maakte een nieuwe website voor iedereen die een evenement organiseert: www.gentevenement.be. Die website geeft praktische informatie over mobiliteit, afval en geluid en helpt bij het organiseren van elk soort evenement.

Hoe gaat het in zijn werk?

Men beantwoordt simpelweg een paar vragen en dan rolt de informatie op maat op het scherm. Zo weet men ook meteen hoe het evenement duurzamer kan gemaakt worden en krijgt men alle aanvraagformulieren rond mobiliteit, afval en geluid te zien die voor dat evenement van toepassing zijn. Deze website is de start van het grotere, toekomstige e-loket voor evenementen.

Fietsenstallingen en sonometers

Men kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk (gratis) extra fietsenstallingen aanvragen, een sjabloon voor de opmaak van het afvalplan downloaden, of (gratis) een sonometer ontlenen om het geluidsniveau onder controle te houden. Ook krijgt de organisator enkel de selectie van de verplicht in te vullen formulieren mee die voor zijn evenement van toepassing zijn.

Ervaring organisatoren

Op de website zijn heel wat voorbeelden van evenementen te vinden die maatregelen namen rond mobiliteit, afval en geluid, zoals het Internationaal Filmfestival Gent, Coyendans, Boomtown, enz. Zo kunnen organisatoren ook van elkaar leren.
Verder testten een aantal organisatoren de website al op gebruiksvriendelijkheid. Organisatoren die nu pas kennis maken met de website, kunnen hun suggesties nog steeds doorgeven via e-mail Mieke.debuysere@gent.be.

Voorloper digitaal evenementenloket

Het stadsbestuur wil op langere termijn een volledig digitaal evenementenloket uitbouwen, gebaseerd op dit voorbeeld met de drie thema’s mobiliteit, afval en geluid die nu op www.gentevenement.be te vinden zijn. Het doel is om alle aanvragen digitaal te laten verlopen én op maat van de organisator.

Dit project kadert binnen het Europese CIVITAS-project waarmee het stadsbestuur onder andere evenementorganisatoren op de goede, dat wil zeggen duurzame weg wil zetten.

Informatie:

Milieudienst
Braemkasteelstraat 41
9050 Gentbrugge (Gent)
Tel.: 09 268 23 00
 milieudienst@gent.be
 
Mobiliteitsbedrijf Stad Gent
Sint-Michielsplein 9
9000 Gent
Tel.: 09 266 28 00 
parkeerbedrijf@gent.be

Een evenement organiseren ? Stad Gent biedt hulp geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , ,

]]>
Mon, 10 Oct 2011 15:03:00 +0200 /nieuws/p/detail/een-evenement-organiseren-stad-gent-biedt-hulp
Trams verbruiken 20% minder stroom /nieuws/p/detail/trams-verbruiken-20-minder-stroom Onder grote persbelangstelling werd op 5 oktober een pakket besparingsmaatregelingen van De Lijn voorgesteld. Deze besparingen zijn het resultaat van de Meettram, die een jaar lang het energieverbruik heeft opgetekend.

Verwarming kost meest energie

De verwarming van een tram vergt veel energie. Omdat een tram geen verbrandingsmotor heeft die warme lucht produceert, moet de binnenlucht elektrisch worden verwarmd. Bij koud weer is dit goed voor de helft van het stroomverbuik. De Meettram, een initiatief binnen Civitas heeft een jaar lang het energieverbuik in kaart gebracht. Op basis van de meetresultaten zijn er een aantal energiebesparende maatregelen uitgewerkt. Door de verwarming, de koeling en de ventilatie aan te passen daalt zo het stroomverbruik met 20%.

4500 euro uitgespaard per tram

Door die aanpassingen bespaart De Lijn bij koud weer 15 cent per kilometer. Voor de 112 Hermelijntrams in de provincie Oost-Vlaanderen en Antwerpen samen komt dit neer op 4500 euro per tram.

Sticker voor alle Gentse tramsDe 40 Hermelijntrams in Gent worden nog deze winter allemaal aangepast en krijgen een groene besparingssticker.

 

 


 

Trams verbruiken 20% minder stroom geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , , ,

]]>
Fri, 07 Oct 2011 14:24:00 +0200 /nieuws/p/detail/trams-verbruiken-20-minder-stroom
Cycle Chic fototentoonstelling /nieuws/p/detail/cycle-chic-fototentoonstelling StraatportrettenOm de Gentse fietscultuur nog net dat tikkeltje extra 'in the picture' te plaatsen kunt u tot 15 oktober een kijkje nemen op de openlucht fototentoonstelling van Cycle Chic.

Openlucht fotostudio

In het voorjaar werden een 500-tal fietsers gefotografeerd door fotograaf Johan Martens. Tien foto's werden geselecteerd via een voting op de website www.gentcyclechic.be, de andere tien werden door een vakjury gekozen.
Met deze prachtige beelden wil de stad en de Bond Beter Leefrmilieu aantonen dat de fiets het beste en milieuvriendelijkste vervoermiddel is voor wie in of rond Gent woont. En vooral, dat fietsen niet saai is!

Gent Cycle Chic

www.gentcyclechic.be is een weblog waar de fietscultuur in Gent wordt gevierd. De website is een onderdeel van Belgium Cycle Chic, de blog die al twee jaar fietsen in de stad op een positieve manier in beeld brengt. De website is vanaf eind april 2011 online en kreeg al bijna 50.000 bezoekers.

Postkaartjes

De twintig geselecteerde foto’s worden ook op postkaart uitgebracht en zijn te verkrijgen in de Stadswinkel in het Stedelijk Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1 (Gent-Zuid) in Gent. De Stadswinkel is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, op woensdag tot 18 uur en op zaterdag van 9 tot 11.30 uur.

Cycle Chic fototentoonstelling geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , ,

]]>
Tue, 20 Sep 2011 13:54:00 +0200 /nieuws/p/detail/cycle-chic-fototentoonstelling
Bewoners en werknemers Stad Gent delen auto /nieuws/p/detail/bewoners-en-werknemers-stad-gent-delen-auto Stad Gent werknemers delen auto met omwonenden

De stad Gent gaat van start met een pilootproject autodelen. Medewerkers van de Stad Gent delen vanaf oktober 2011 een auto met de omwonenden van het Administratief Centrum Portus (AC Portus). Het voormalige Belgacomgebouw aan de Reep huisvest ongeveer driehondervijftig medewerkers van verschillende stadsdiensten.

Autodeelbedrijf en Civitas-partner Cambio voorziet twee wagens die zowel door medewerkers van AC Portus als omwonende burgers kunnen worden gereserveerd. Wagens worden op die manier efficiënter ingezet, want zij staan na de diensturen niet meer stil.

 

De voordelen

Het staat vast dat een autodeelwagen meerdere wagens kan vervangen. In een wijk waar een autodeelplaats is betekent dit minder wagens op de straat en minder bezette parkeerplaatsen.

Hoe gaat het praktisch in zijn werk ?

Na de diensturen en tijdens weekends staan beide wagens ter beschikking van de omwonenden. Tijdens de diensturen zal, om een vlotte dienstverlening te verzekeren, een wagen gereserveerd worden voor de medewerkers van Stad Gent.

Ook elektrisch

 

In een latere fase van het project zal ook een elektrische wagen in de Cambio pool opgenomen worden, in plaats van een klassieke wagen. Die wagen krijgt een vaste plaats en laadpaal op de bezoekersparking van het gebouw. Zo wil de Stad Gent elektrisch rijden beter bekendmaken bij haar medewerkers en de Gentenaars.

Doel van het pilootproject

Het pilootproject gaat na of het financieel voordeliger is om wagens te delen via Cambio dan wagens in eigen beheer te houden. Wordt het project positief geëvalueerd, dan krijgt dat zeker navolging.

Timing

Het proefproject start op woensdag 5 oktober 2011. De elektrische wagen wordt, na de infrastructuurwerken, geïntroduceerd tegen eind november 2011.

Bewoners en werknemers Stad Gent delen auto geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , ,

]]>
Mon, 12 Sep 2011 15:53:00 +0200 /nieuws/p/detail/bewoners-en-werknemers-stad-gent-delen-auto
Fietsers krijgen VIP arrangement /nieuws/p/detail/fietsers-krijgen-vip-arrangement Cultuur met kleine CO2Gaat u af en toe naar de film, toneel of een andere cultuurevenement? Dan kunt u in september genieten van een uniek VIP-arrangement bij maar liefst zeven voorstellingen. Voor de prijs van een gewoon ticket krijgt u een ware VIP-behandeling. Wees er vlug bij, de plaatsen zijn beperkt!

De Stad Gent en de Bond Beter Leefmilieu (BBL) slaan de handen in elkaar en werken samen met een aantal Gentse cultuurhuizen om deze campagne op de rails te zetten. Bij het Festival van Vlaanderen, het Internationaal Filmfestival Gent, het NTGent en de Handelsbeurs worden fiietsende cultuurgangers dik in de watten gelegd.


VIP behandeling

Wie een kaartje bestelt voor een van de voorstellingen én met de fiets naar de voorstelling komt, krijgt die dag een heuse VIP behandeling aangeboden. Een overzicht vindt u hieronder.
Aan de ingang van de zaal wordt een speciale fietsenstalling ingericht waar fietsers hun fiets veilig kunnen achterlaten. Zij krijgen er een sticker waarmee ze herkenbaar zijn als VIP. Voor de gewone prijs van de voorstelling krijgen ze - afhankelijk van het arrangement - voor de voorstelling en tijdens de pauze een gratis drankje aangeboden en na de voorstelling een hapje of rondleiding achter de schermen.

 

Overzicht VIP-arangementen

 • 15 september: Kinderen van de Zon - NTG
 • 22 september: Festival van Vlaanderen - Isabel Bayon Compania Flamenca - Capitole
 • 22 september: Pieter Embrecehts & The New Radio King - Handelsbeurs
 • 27 september: Festival van Vlaanderen - Rebecca Carrington - Capitole
 • 29 september: Opening Night NTG - NTGent
 • 13 oktober: Jaune Toujours vs Gangbé Brassband - Handelsbeurs
 • 21 oktober: Slotfilm Filmfestival - Kinepolis

Kaarten bestellen?

 • Handelsbeurs concertzaal en Gent Festival van Vlaanderen: Uitbureau Gent, Kammerstraat 19 - 9000 Gent - Enkel telefonisch 09 233 77 88 of aan de balie.
 • NTGent: NTGent - Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent - 09 225 01 01
 • Slotfilm Filmfestival Gent: vanaf 22 september in Stadswinkel in het Stedelijk Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1 (Gent-Zuid), 9000 Gent. De stadswinkel is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, op woensdag tot 18 uur en op zaterdag van 9 tot 11.30 uur.

Gratis reisadvies?

Wilt u gratis reisadvies voor een culturele activiteit in Gent, stuur dan een email naar mobiliteit@gent.be. Wij geven je aan welke fietsroute je best neemt, welke bus je waar en wanneer moet nemen, enzovoort.

 

 

Fietsers krijgen VIP arrangement geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: ,

]]>
Wed, 31 Aug 2011 13:16:00 +0200 /nieuws/p/detail/fietsers-krijgen-vip-arrangement
Gent telt fietsers met telpaal /nieuws/p/detail/gent-telt-fietsers-met-telpaal Gent telt haar fietsers

Gent telt vanaf juli 2011 het aantal fietsers op de Coupure en de Visserij met een telpaal. De fietstelpaal is een drie meter hoge zuil die in real time weergeeft hoeveel fietsers er die dag reeds voorbijkwamen. Op de zuil worden niet alleen de dagtotalen weergegeven, maar ook het totaal van het lopende jaar en het eindresultaat van het vorige jaar. Elke nacht springt de teller om 24.00 uur op nul en begint deze opnieuw te tellen.

 

Buitenlands idee

Gent is de eerste stad in België die fietstelpalen installeert. Het idee van de telpaal komt oorspronkelijk uit Denemarken. Vandaag zijn er al telpalen in o.a. Kopenhagen, Odense, Stockholm, Malmö en Apeldoorn. Met de telpaal wil de stad haar aandacht nog eens vestigen op de fietser, want 'elke fietser telt'. Ze dragen bij aan een gezonde leefomgeving en een bereikbare (binnen)stad.

 

Waarom fietsers tellen?

De laatste jaren is het aantal fietsers in Gent sterk toegenomen. Maar er is nood aan betrouwbare telgegevens om die evolutie te kunnen meten. Vandaar de keuze van de stad voor de twee telpalen langs de voornaamste fietsassen.  Op die manier worden er verkeersgegevens verzameld voor statistische doeleinden en kan het Gentse mobiliteitsbeleid geëvalueerd worden.

 

fietstelpaal Coupure

Gent telt fietsers met telpaal geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , , , ,

]]>
Fri, 15 Jul 2011 09:11:00 +0200 /nieuws/p/detail/gent-telt-fietsers-met-telpaal
Op de fiets met 20 Civitas collega's /nieuws/p/detail/op-de-fiets-met-20-civitas-collegas Op dinsdag 28 en woensdag 29 juni kreeg Gent bezoek van een twintigtal medewerkers van het Europese Civitas-project. Mensen uit Zagreb (Kroatië), Brno en Usti nad Labem (Tsjechië), Ljubljana (Slovenië), Talin (Estland), Vitoria-Gasteiz (Spanje) en Nantes (Frankrijk) zakten af naar Gent om zicht te krijgen op het Gentse fietsgebeuren. Bij sommige van deze steden staat het fietsbeleid nog in de kinderschoenen. Met deze fietstour wil Gent inspiratie aanreiken voor hun toekomstige fietsplannen.

 

Cycling study tour
 
Na een korte theoretische omkadering sprong de groep op de fiets voor een aantal uitgebreide fietstochten. De deelnemers waren vooral onder de indruk van de vlotte werking van StudentENmobiliteit en het Fietsendepot. Ook Max Mobiel met hun ruim aanbod en verschillende proefprojecten kon op veel bijval rekenen. De afsluitende fietstocht was met een afstand van 20km niet te onderschatten. Maar de Civitas collega's hebben dan ook alle mogelijke fietsvoorzieningen gezien: van fietsonderdoorgangen en fietstrommels tot fietsbruggen en bewaakte fietsenstallingen.

Op de fiets met 20 Civitas collega's geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: ,

]]>
Wed, 29 Jun 2011 16:00:00 +0200 /nieuws/p/detail/op-de-fiets-met-20-civitas-collegas
Reeds meer dan 20.000 fietsroutes via de fietsrouteplanner /nieuws/p/detail/reeds-meer-dan-20-000-fietsroutes-via-de-fietsrouteplanner fietsen rond GentFietsers kunnen sinds vorig jaar een fietsroute uitstippelen via de online fietsrouteplanner op www.gentfietst.be. Statistieken wijzen uit dat heel wat mensen hier gebruik van maken. Meer dan 20.000 routes werden reeds opgevraagd. Bent u nog geen gebruiker? Probeer het eens uit!

Reeds meer dan 20.000 fietsroutes via de fietsrouteplanner geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: , , ,

]]>
Mon, 27 Jun 2011 13:38:00 +0200 /nieuws/p/detail/reeds-meer-dan-20-000-fietsroutes-via-de-fietsrouteplanner
Civitas Elan Youth Congress /nieuws/p/detail/civitas-elan-youth-congress deelnemers Youth Congress

 

 

 

 

 

 

 

 


8 leerlingen en 2 leerkrachten van het Sint-Lievenscollege hebben de voorbije dagen deelgenomen aan het Civitas Elan Youth Congress in Brno, Tsjechië. Van elke Civitas Elan stad waren 8 leerlingen aanwezig. Samen hebben ze tijdens een heuse zoektocht het openbaar vervoer van Brno uitgetest, een vergelijking gemaakt met hun eigen stad en enkele suggesties gedaan. Het bleek een heel leuke ervaring te zijn waar veel contacten werden gelegd en waar ze met plezier aan kunnen terug denken.

Civitas Elan Youth Congress geschreven door Civitas Gent in: nieuws

Tags: ,

]]>
Fri, 27 May 2011 16:13:00 +0200 /nieuws/p/detail/civitas-elan-youth-congress
Gentfietst.be, alles over fietsen in Gent /nieuws/p/detail/gentfietst-be-alles-over-fietsen-in-gent

Alle informatie over fietsen in Gent? De nieuwe website www.gentfietst.be bundelt alle nuttige fietsinformatie. Waar en hoe een fiets huren, een reglement opzoeken, een eigen fietsregistratie organiseren voor je bedrijf of een fietswrak melden? Alles is in een mum van tijd terug te vinden op gentfietst.be.

Welke informatie vind je er ?

De hoofdthema’s zijn opgesplitst in een aantal logische rubrieken zoals Fiets verdwenen?, veilig fietsen en fiets parkeren en fietsroutes.  Nuttige en praktische informatie voor wie dagdagelijks met zijn stalen ros op pad gaat of wie dit in de toekomst wil gaan doen. Ook wie een bezoek aan Gent brengt en dat liever per fiets doet weet vanaf nu dat alle informatie op één plek terug te vinden is.
De nieuwsrubriek zorgt voor de laatste (fiets)nieuwigheden en de kalender zet alle fietsevenementen op een rijtje. Naast de praktische informatie zijn ook de beleidsplannen terug te vinden. Wat staat er te gebeuren op korte termijn? Wat is nu precies het fietsfonds? En wat is er beschikbaar aan statistieken en cijfermateriaal?

 

Online communicatie

Een grote troef is de rechtstreekse online communicatie. Via online formulieren kunnen burgers bijvoorbeeld een fietswrak melden, een plaatsje in een bewaakte stalling aan het station reserveren, een tijdelijke fietsenstalling aanvragen of een fietsregistratie voor bedrijf of school aanvragen.

 

Waarom een fietswebsite?

De stad heeft de ambitie om in de toekomst alle fietsdiensten onder één dak te brengen in een ‘Huis van de Fiets’. In afwachting daarvan is vandaag wel alle fietsinformatie virtueel samengebracht in één webportaal, www.gentfietst.be. Dit maakt het de fietser en vooral de toekomstige fietser gemakkelijker om met een paar muisklikken de gewenste informatie terug te vinden.

 

Oproep!  Alle fietsinformatie welkom

De website wil inspirerend zijn en goede fietsinitiatieven bekendheid geven. Van nieuwe fietsherstelplaatsen op scholen en fietsen voor het goede doel tot fietsbuddies en opgepimpte fietsen. Alle informatie is welkom op info@gentfietst.be.

Gentfietst.be, alles over fietsen in Gent geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , ,

]]>
Fri, 20 May 2011 13:55:00 +0200 /nieuws/p/detail/gentfietst-be-alles-over-fietsen-in-gent
Nieuwe versie fietsrouteplanner /nieuws/p/detail/nieuwe-versie-fietsrouteplanner Update routeplanner

In september 2010 werd de eerste versie van de Gentse fietsrouteplanner gelanceerd op de website fietsrouteplanner.gentfietst.be. Met deze digitale toepassing kunnen fietsroutes op maat uitgestippeld worden, zowel voor de stad als voor de regio. Vanaf nu is er een flink verbeterde versie beschikbaar en kan de gebruiker in een mum van tijd zijn persoonlijke route uitstippelen.

Wat is er nieuw?

Het is nu eenvoudiger om begin-, eind- en tussenlocaties in de routeplanner in te geven. Ook is het mogelijk om de uitgestippelde fietsroute naar een gps toestel te exporteren via standaard gpx-formaat. Bezoekers kunnen ook zelf opmerkingen en suggesties doorgeven. Bovendien kunnen ook anderstaligen de fietsrouteplanner raadplegen in het Frans, Engels en Duits.

Wat is precies het voordeel van de routeplanner?

De fietsrouteplanner kiest voor de meest aanbevolen en veilige route, gebaseerd op het bestaande Gentse fietsnetwerk. Maar het is ook mogelijk een traject uit te stippelen zonder, of met zo weinig mogelijk, tramsporen, kasseien, hellingen, drukke wegen of wegen in slechte staat. Er zijn ook allerlei voorzieningen op terug te vinden zoals de al dan niet bewaakte fietsenstallingen, openbare fietspompen, de vzw’s Max Mobiel en StudentENmobiliteit, de Gentse fietshandelaars, enz.

Die fietsrouteplanner is een van de maatregelen uit het Europese CIVITAS-project rond duurzame mobiliteit. De Stad Gent wil hiermee het fietsen nog sterker promoten.

Informatie:

Dienst Mobiliteit (CIVITAS)
Ramen 21
9000 Gent
Tel.: 09 266 29 80
E-mail: info@civitasgent.be

Nieuwe versie fietsrouteplanner geschreven door Civitas Gent in: persberichten

Tags: , ,

]]>
Fri, 29 Apr 2011 16:06:00 +0200 /nieuws/p/detail/nieuwe-versie-fietsrouteplanner